Walentynki tuż tuż. Co prawda nigdy jakoś specjalnie nie celebrujemy tego święta, wszak dla zakochanych każdy dzień jest dobry do świętowania, ale dla takich łasuchów jak my każda okazja do zjedzenia słodkości jest dobra. Polecam zatem świetny przepis do wypróbowania a okazja jest wyśmienita.
Aby przygotować to ciasto będziemy potrzebować następujących składników:Ciasto:
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Suchą część składników wymieszać ze sobą, następnie posiekać w nich masło a następnie dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. Wyciągnąć z lodówki i rozwałkować starając się uformować koło. W celu uzyskania najlepszego kształtu rozmiar ciasta można sprawdzać przykładając blaszkę do rozwałkowanej masy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy i piec około 20 minut w 175 stopniach.
Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru, najlepiej trzcinowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek wiórek kokosowych
400 g mleka kokosowego
Kaszę zalać wodą i mlekiem, ugotować na miękko (około 20 minut na małym ogniu) pod koniec mieszając uważać aby kasza nie przywarła do dna garnka. Następnie ostudzić kaszę i dodać mleczko kokosowe i cukier. Zblendować masę i na koniec dodać wiórka kokosowe. Gotową masę przełożyć na ciasto (na ciasto można wyłożyć plasterki pokrojonego banana) i udekorować według własnego uznania najlepiej świeżymi owocami tj: maliny, truskawki, jagody itp. Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce. Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz