sobota, 7 stycznia 2017

Galaretka w nowej odsłonie



Galaretka owocowa, za którą moi domownicy przepadają często pojawia się u nas na stole. Zawarta w niej żelatyna jest doskonałym źródłem kolagenu, który korzystnie wpływa na nasze stawy, włosy, paznokcie, a także wygląd skóry. Jeżeli również jesteś amatorem tego prostego deseru, bądź chcesz zachęcić swoje dzieciaki do spróbowania, ten prosty sposób na podanie galaretki na pewno Cię zainteresuje.

 Do przygotowania wystarczą dwie galaretki w dwóch kolorach – najlepiej kontrastowych. Ja do przygotowania tego deseru zdecydowałam się na nasze ulubione: kiwi i wiśnia, pycha :). Trik polega na tym, że po zalaniu pierwszej warstwy galaretki należy szklankę, bądź miseczkę ustawić pod pewnym kątem, najlepiej 45 stopni, tak aby po zastygnięciu utworzyła się asymetryczna warstwa. Do podparcia szklanki można wykorzystać wszelki dostępne w naszej kuchni środki, wszystko co sprawi, że szklanka z płynną galaretką w pierwszej fazie zastygania nie będzie stała płasko tylko zastygnie nam pięknie na skos. Następnie uzupełniamy całość galaretką w innym kolorze i gotowe. Bajecznie wyglądająca galaretka zachęca do spróbowania i przekonuje do siebie nawet największe niejadki. Pozostaje jeszcze kwestia dalszego udekorowania. Życzę smacznego :)


Ciekawie również wyglądać będą galaretki o większej ilości warstw, to wersja dla tych bardziej cierpliwych. Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na galaretkę zachęcam do podzielenia się swoimi doświadczeniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz