Pomysł na deser z kaszy jaglanej |
Podaję przepis i zachęcam do wypróbowania, gdyż dostarcza nie tylko cennych składników odżywczych, ale pieści również nasze podniebienia.
Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu około 200 g mleka kokosowego
Kaszę
zalać mlekiem i ugotować na miękko (około 20 minut na małym
ogniu) pod koniec mieszając uważać aby kasza nie przywarła do dna
garnka. Następnie ostudzić kaszę i dodać mleczko kokosowe oraz miód.
Zblendować masę. Gotową masę przełożyć
do pucharków, miseczek bądź słoików i
udekorować według własnego uznania, najlepiej świeżymi bądź mrożonymi owocami tj:
maliny, truskawki, jagody. Można również podać z granolą. Całość polać jogurtem greckim (400 g) rozmieszanym z 2 łyżkami miodu płynnego. Polecam, palce lizać, moje dziewczynki łakomczuszki to uwielbiają a ja mam pewność, że deser jest smaczny oraz zdrowy :)
![]() |
Wierzch udekorować jogurtem greckim i miodem |
![]() |
Słoik jaglany |
![]() |
Deser jaglany |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz