piątek, 14 kwietnia 2017

Kruche babeczki owocowe

 
Babeczki owocowe

Ulubione babeczki moich dzieciaków na pewno i Wam przypadną do gustu, są łatwe w przygotowaniu, a smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Sezon świeżych i łatwo dostępnych owoców właśnie się zbliża, dlatego jest to właśnie ten moment, aby zdecydować się na ten właśnie deser. 


Przepis poniżej:

Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru pudru
250 g masła
3 żółtka

Masa kremowa:
400 ml mleka
budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
120 g masła

 Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na stolnicy nożem, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę i porządnie schłodzić.
W międzyczasie przygotować foremki do babeczek, natrzeć je masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy i foremkami wykrawać koła w cieście a następnie docisnąć ciasto do krawędzi foremek. 
Piec około 15 minut w tem. 180°C. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z foremki (odwrócić foremkę do góry nogami jeszcze z ciepłym ciastem)

Krem:

Ugotować budyń śmietankowy wraz z cukrem i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednej łyżce chłodny budyń. Należy zmiksować dokładnie.
Do upieczonych babeczek nakładać po pół łyżki dowolnej konfitury (ja polecam z owoców leśnych albo jagodowej). Kolejno nakładamy masę budyniową i dekorujemy świeżymi owocami według własnego uznania.

Życzę smacznego i czekam na wasze opinie, czy wam rónież smakowały?




Posypanie babeczek cukrem pudrem jest świetnym pomysłem

Krucha babeczka owocowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz